Nieuws

Welke zijn de laatste kampeertrends?

Kamperen is al jarenlang een populaire vakantiebesteding, maar de laatste jaren zien we een aantal nieuwe trends opkomen die het kamperen nóg populairder maken. Steeds meer mensen willen er even helemaal tussenuit in de natuur. Daarbij zijn er ook steeds meer innovatieve manieren om te kamperen, van luxueus tot back-to-basics.

Nieuwe technologieën maken kamperen comfortabeler

Dankzij nieuwe technologieën hoeft kamperen niet meer zo basic te zijn als vroeger. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld heel geavanceerde tenten op de markt die makkelijk op te zetten zijn en allerlei handige features hebben. Ook qua kampeermeubilair zijn er veel innovaties zoals opblaasbare matrassen en compacte campingstoeltjes.

Toch blijft de connectie met de natuur belangrijk

Ondanks alle nieuwe snufjes blijft de connectie met de natuur voor veel kampeerders het allerbelangrijkste. Kamperen draait om het loskoppelen van de dagelijkse beslommeringen en tot rust komen in de natuur. De nieuwe trends proberen kamperen dan ook vooral comfortabeler te maken, zonder de natuurbeleving te verliezen.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

Een belangrijke trend is dat kampeerders steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid. Ze kiezen bewust voor duurzame en milieuvriendelijke kampeermiddelen, bijvoorbeeld tenten van recyclebaar materiaal of een camper op zonne-energie. Ook kiezen ze campings die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Minimalistisch kamperen wint aan populariteit

Steeds meer kampeerders houden van de minimalistische aanpak: met zo min mogelijk spullen op pad gaan en alleen het hoogstnoodzakelijke meenemen. Dit is makkelijker en flexibeler, en het is ook beter voor het milieu. Deze trend past in een algemene trend naar meer bewust leven met minder materiële zaken.

Glamping voor de luxe kampeerder

Wie luxe en kamperen wil combineren, kiest voor glamping. Dit is kamperen met extra comfort, vaak in unieke accommodaties zoals safaritenten, hutten of zelfs boomhutten. Glampings bieden vaak faciliteiten als eigen sanitair, roomservice, zwembaden en andere luxe voorzieningen.

Off-the-grid kamperen voor de avonturier

Voor de echte natuurliefhebber en avonturier is er off-the-grid kamperen. Dit betekent kamperen zonder enige voorzieningen: geen stroom, water of wifi. Het is back to basics en een uitdaging, maar geeft ook ultieme vrijheid en connectie met de natuur.

Backpacking voor de ultieme ervaring

Nog een stap verder dan off-the-grid is het fenomeen backpacking. Kampeerders trekken met enkel een rugzak de natuur in, dragen al hun spullen bij zich en overnachten midden in het wild. Dit is fysiek zwaar maar geeft een ongeëvenaarde natuurervaring.

Sociale media maken kamperen hip

Doordat kampeerders hun ervaringen massaal delen op sociale media, is kamperen ‘hot’. De mooie plaatjes van tenten op afgelegen plekken trekken anderen over de streep om ook een kampeeravontuur te beleven.

Verhuurplatforms maken kamperen toegankelijker

Met websites als Campspace en platforms als Airbnb is het tegenwoordig heel makkelijk om kampeermiddelen te huren. Zo kun je eenvoudig een camper huren voor je reis in plaats van er zelf een aan te schaffen. Dit maakt de drempel een stuk lager.

Kamperen wordt het hele jaar door gedaan

Vroeger was kamperen vooral een zomeractiviteit, maar tegenwoordig kamperen mensen het hele jaar door. In de winter in een sneeuwhutje of juist lekker knus in de herfst: elk seizoen heeft zo zijn charmes.

Trend Wat houdt het in? Voordelen Nadelen
Duurzaam kamperen Kamperen met zo min mogelijk impact op het milieu, bijvoorbeeld door gebruik van duurzame materialen en energiebronnen. – Goed voor het milieu
– Kostenbesparend op de lange termijn
– Geeft voldoening
– Duurzame spullen zijn soms duurder
– Vergt onderzoek naar duurzame opties
Minimalistisch kamperen Met zo min mogelijk spullen op pad gaan, alleen het hoogstnoodzakelijke meenemen. – Flexibel en vrij
– Makkelijk
– Goed voor het milieu
– Minder comfort
– Uitdaging om alles compact in te pakken
Glamping Kamperen met extra comfort en luxe, vaak in unieke accommodaties. – Comfort en luxe
– Unieke ervaring
– Vaak op bijzondere locaties
– Duur
– Minder back-to-basics
Off-the-grid kamperen Kamperen zonder enige voorzieningen zoals electriciteit en stromend water. – Ultieme natuurbeleving
– Back-to-basics
– Avontuurlijk
– Zeer basic
– Kan oncomfortabel zijn
– Uitdagend

Hoe begin ik met kamperen?

Begin met kamperen op een camping met veel faciliteiten, zodat je er langzaam aan kunt wennen. Leen eventueel spullen van anderen of huur een kampeerset. Ga steeds een stapje verder qua locatie en spullen als je meer ervaring hebt opgedaan.

Wat zijn de basisbenodigdheden?

De belangrijkste dingen om mee te nemen zijn een tent, slaapmatjes en -zakken, kampeermeubilair zoals stoeltjes, een koelbox en kookspullen zoals een gasstelletje en pannen.

Wat kost kamperen gemiddeld?

Dit hangt erg af van hoe luxe je wilt kamperen. Op een gewone camping met eigen tent begint het al rond de €15 per nacht per persoon. Voor een luxe glamping accommodatie of camperhuur ben je al gauw €100 per dag kwijt.

Is kamperen veilig voor gezinnen?

Zeker, op de meeste campings is het erg veilig en kindvriendelijk. Kies wel voor een camping met goede faciliteiten zoals een zwembad met toezicht, dan is het prima te doen met kinderen.

Wat zijn de voordelen van kamperen?

Je geniet volledig van de natuur, het is goedkoop, je leert zelfvoorzienend te zijn, en je hebt quality time met wie je mee gaat. Ook is het heel ontspannend om even helemaal offline te zijn.

Wat zijn goede kampeertips?

Neem een goede tent die waterdicht is en voldoende ruimte biedt, zorg voor warme slaapzakken en kleding, en denk aan praktische zaken zoals zaklampen, EHBO kit, vuilniszakken etc.

Wat doe je bij slecht weer?

Blijf in de tent en maak er iets gezelligs van met bijvoorbeeld kaartspelletjes. Zorg dat je droge kleren hebt en hou de temperatuur hoog met warme dranken. Ga niet met open vuur zitten klooien in de tent!

Kamperen is leuker dan ooit met al deze nieuwe trends en mogelijkheden. Of je nu luxe wilt glampen, helemaal back to basic wilt gaan of ergens daar tussenin zit: voor elke kampeerder is er een geschikte trend. Kamperen hoeft niet meer zo basic te zijn als vroeger, maar de liefde voor de natuur staat nog steeds centraal. De nieuwe trends maken het nog leuker om er even helemaal tussenuit te gaan.