Nieuws

Wat zijn de leukste binnenactiviteiten met kids bij regen?

Regendagen met kids kunnen soms een uitdaging zijn. Er zijn gelukkig genoeg leuke activiteiten die je binnenshuis met kinderen kunt doen als het regent. In dit artikel geven we een overzicht van de leukste binnenactiviteiten voor kinderen bij regen.

Binnenactiviteiten zijn een geweldige manier om je kinderen bezig te houden op regendagen. Ze bieden afleiding, plezier en leren je kinderen vaak iets nieuws. Door leuke binnenactiviteiten te doen, verveelt je kind zich niet en blijft het positief. Bovendien is het een leuke manier om quality time met je kids door te brengen!

Lees verder voor een overzicht van de allerleukste binnenactiviteiten met kinderen bij regen.

Binnenspeeltuin

Een binnenspeeltuin is een uitstekende activiteit voor kinderen bij slecht weer. Binnenspeeltuinen hebben vaak glijbanen, klimrekken, ballenbakken en trampolines. Kinderen vermaken zich hier urenlang mee. Het is een ideale plek voor ze om stoom af te blazen en energie kwijt te raken. Daarnaast kunnen ze er spelen met andere kinderen en hun sociale vaardigheden oefenen.

Kies een binnenspeeltuin in de buurt en breng er een ochtend of middag door. Zorg dat je kinderen gemakkelijke kleding en sokken aan hebben, zodat ze lekker los kunnen gaan. Binnenspeeltuinen serveren vaak ook hapjes en drankjes, dus je kunt er relaxed bij zitten terwijl je kinderen zich uitleven.

Zwemmen

Zwemmen is een van de leukste activiteiten voor kinderen bij regenachtig weer. Ga naar een subtropisch zwembad in de buurt voor een leuke middag uit. De meeste zwembaden hebben naast een reguliere zwembad ook een peuterbad, glijbanen, stroomversnellingen en whirlpools.

Zwemmen is niet alleen erg leuk voor kinderen, het is ook gezond en goed voor de motoriek. Laat je kinderen lekker ravotten in het water, oefenen met drijven of een voor een van de glijbanen. Ze zullen zich geweldig vermaken en ’s avonds lekker moe zijn van alle activiteit.

Museum

Een museum kan een leuke en leerzame activiteit zijn voor kinderen bij regen. Veel musea hebben speciale tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Denk aan kinderworkshops, speurtochten, kinderroutes en spannende rondleidingen.

Kies een museum dat past bij de interesses van je kind. Heeft je kind interesse in dino’s of ruimtevaart? Ga dan naar het natuurhistorisch museum. Houdt je kind van knutselen en scheikunde? Kies dan voor het NEMO science museum. Zo blijft een museumbezoek ook bij regen een leuke activiteit.

Bioscoop

De bioscoop is een topactiviteit met kids bij regenachtig weer. Tegenwoordig draaien er wekelijks nieuwe kinderfilms in de bioscoop. Ga gezellig met je kids een film kijken met popcorn en ranja erbij.

Kies een film die past bij de leeftijd van je kinderen. Voor jonge kids zijn er veel leuke animatiefilms. Oudere kinderen kunnen vaak ook genieten van avonturenfilms en familiefilms. Een filmavondje is een leuke manier om met zijn allen te ontspannen.

Spelletjes

Een middag spelletjes spelen is natuurlijk een topactiviteit met kinderen bij regen. Haal de spelletjeskast van zolder en speel een potje monopoly, ganzenbord, mens-erger-je-niet of scrabble.

Spelletjes zijn leuk voor kinderen van alle leeftijden. Jonge kinderen kunnen dobbelsteenspelletjes en memory spelen. Oudere kinderen kunnen urenlang vermaakt worden met strategische bordspelletjes. Maak er een gezellige middag van met limonade en koekjes erbij.

Koken of bakken

Samen koken of bakken met je kinderen is altijd een succes. Kinderen vinden het leuk om te helpen met het maken van lekkers. En ze zijn vaak trots op het eindresultaat.

Maak met je kinderen bijvoorbeeld pannenkoeken, cupcakes, koekjes of pizza. Laat ze meehelpen met het maken van het beslag, versieren en uitserveren. Het is leuk, leerzaam en je hebt aan het einde wat lekkers om op te eten.

Puzzelen

Puzzelen is een ontspannen activiteit die je samen met kinderen kunt doen. Kies een leuke puzzel die past bij de leeftijd en interesse van je kind. Jongere kinderen vinden puzzels tot 50 stukjes vaak al een hele uitdaging.

Puzzelen leert kinderen concentratie en probleemoplossend vermogen. Het geeft voldoening als de puzzel af is. Maak er een gezellige activiteit van met muziek op de achtergrond. Zo kun je relaxed een paar uurtjes puzzelen met je kids.

Voorlezen

Voorlezen is altijd een goed idee. Haal de mooiste prentenboeken van de plank en kruip samen met je kinderen op de bank. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling en fantasie bij kinderen.

Laat je kinderen meekijken naar de plaatjes terwijl je voorleest. Stel vragen over het verhaal om ze erbij te betrekken. Voorlezen is niet alleen leuk en leerzaam, het is ook een heerlijk ontspannen activiteit voor kinderen.

Activiteit Leeftijd Voordelen Tips
Binnenspeeltuin 2 jaar en ouder – Kinderen kunnen stoom afblazen
– Sociale vaardigheden oefenen
– Gemakkelijke kleding en sokken aantrekken
– Hapjes en drankjes nuttigen
Zwemmen Alle leeftijden – Leuk en gezond
– Goed voor motoriek
– Subtropisch zwembad met glijbanen etc.
– Laat kinderen lekker ravotten
Museum Alle leeftijden – Leerzaam en interactief
– Speciale kinderactiviteiten
– Kies museum op interesse kind
– Doe een speurtocht
Bioscoop Alle leeftijden – Leuke uitstap
– Gezellig met popcorn en drankje
– Kies leeftijdsappropriaten film
– Animatie voor jonge kids
Spelletjes Alle leeftijden – Stimuleert denkvermogen
– Quality time
– Klassiekers als monopoly en ganzenbord
– Voor kleintjes ook memory
Koken/bakken Alle leeftijden – Leerzaam en leuk
– Kinderen zijn trots op resultaat
– Maak samen pannenkoeken of koekjes
– Laat kinderen meehelpen
Puzzelen Alle leeftijden – Stimuleert concentratie
– Relaxte activiteit
– Kies puzzel op leeftijd kind
– Jonge kids max. 50 stukjes
Voorlezen Alle leeftijden – Goed voor taal en fantasie
– Quality time
– Mooie prentenboeken
– Stel vragen over verhaal

Veelgestelde vragen

Hoe hou je kinderen een hele dag binnen bezig?

Wissel verschillende activiteiten met elkaar af, zodat kinderen zich niet vervelen. Denk aan spelletjes, voorlezen, knutselen, koken/bakken, dansen, puzzelen etc. Zorg ook voor voldoende pauzes waarin ze even vrij kunnen spelen.

Welke leeftijd is geschikt voor een binnenspeeltuin?

Binnenspeeltuinen zijn geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Let wel op dat je jonge kinderen goed in de gaten houdt, zodat ze veilig kunnen spelen.

Zijn musea leuk voor jonge kinderen?

Jazeker, veel musea hebben speciale activiteiten en tentoonstellingen voor jonge kinderen. Kies wel een interactief museum dat aansluit bij de interesses van je kind.

Wat voor spelletjes kun je binnen met kinderen doen?

Denk aan klassiekers als monopoly, mens-erger-je-niet, ganzenbord en scrabble. Voor jonge kinderen zijn memory, lotto en kwartet leuke spelletjes.

Conclusie

Binnenactiviteiten hoeven zeker niet saai te zijn voor kinderen, ook niet bij regenachtig weer. Met de tips in dit artikel kom je een regendag met je kids wel door. Wissel rustige activiteiten af met actieve bezigheden. Zo blijven je kinderen de hele dag vrolijk bezig.

De leukste binnenactiviteiten met kids bij regen zijn onder andere: naar de binnenspeeltuin, zwemmen, naar een museum, bioscoopbezoek, spelletjes doen, koken/bakken, puzzelen en voorlezen. Vergeet niet om als ouder ook te genieten van de quality time met je kids!