Nieuws

Populaire challenges en trends op TikTok

TikTok is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste sociale mediaplatforms ter wereld. Miljoenen mensen gebruiken TikTok dagelijks om korte video’s te maken en te delen. Eén van de dingen die TikTok zo populair maakt, zijn de vele challenges en trends die viraal gaan op het platform.

In dit artikel bespreken we enkele van de populairste challenges en trends die de afgelopen jaren viral zijn gegaan op TikTok. We kijken naar waar deze challenges vandaan komen, hoe ze werken en waarom ze zo populair werden.

Lees verder voor een overzicht van de meest iconische TikTok-challenges en -trends tot nu toe. Van dansuitdagingen tot benefietacties; op TikTok is van alles te vinden!

Populaire TikTok challenges

The Renegade

De Renegade-challenge ging in 2019 viraal op TikTok. De challenge is bedacht door de toen 14-jarige Jalaiah Harmon. Het is een dansje dat wordt uitgevoerd op de muziek van het nummer ‘Lottery’ van Ashnikko.

Het dansje bestaat uit een reeks snelle arm- en beenbewegingen die goed op de beat van het liedje zijn afgestemd. Harmon plaatste als eerste een video van zichzelf waarin ze de dance uitvoerde. Al snel deden tienduizenden anderen haar de trend na.

De Renegade-challenge groeide uit tot een van de bekendste TikTok-dances ooit. Nog steeds is de hashtag #renegade goed voor miljarden views in de app.

The Bottle Cap Challenge

Een andere populaire challenge van 2019 is de Bottle Cap Challenge. Deze challenge is bedacht door de Taekwondo-atleet Farabi Davletchin uit Kazachstan.

Bij de Bottle Cap Challenge probeer je met een trap de dop van een fles af te schieten, zonder dat de fles omvalt. Het vergt precisie en coördinatie om dit voor elkaar te krijgen. Toch lukte het duizenden TikTokkers om indrukwekkende Bottle Cap Challenge-video’s te maken.

Van sterren als Jason Statham tot gewone tienermeisjes; iedereen deed mee aan de hype. De Bottle Cap Challenge was een internationaal fenomeen op sociale media.

The Kiki Challenge

In 2018 ging de Kiki Challenge viral op TikTok en andere sociale media. Deze challenge is geïnspireerd op het nummer ‘In My Feelings’ van Drake. Bij de Kiki Challenge stap je uit een langzaam rijdende auto en dans je vervolgens op de muziek.

De naam ‘Kiki’ komt van een zinnetje dat in het liedje wordt gezongen: “Kiki, do you love me?” Het was de bedoeling dat mensen filmpjes maakten waarin ze deze tekst playbackten.

Helaas ging het vaak mis. De gevaarlijke challenge leidde tot honderden ongelukken over de hele wereld. Toch wisten de dansvideo’s miljoenen likes te verzamelen.

Challenge Ontstaan Hoe werkt het? Populariteit
The Renegade 2019, bedacht door Jalaiah Harmon Dansje op muziek van ‘Lottery’ van Ashnikko Eén van de bekendste TikTok dances, miljarden views
Bottle Cap Challenge 2019, bedacht door Farabi Davletchin Dop van fles afschieten met trap, zonder fles om te gooien Internationaal fenomeen, gedaan door beroemdheden
Kiki Challenge 2018, geïnspireerd op liedje van Drake Uit rijdende auto stappen en dansen op ‘In My Feelings’ Leidde tot honderden ongelukken, miljoenen likes
Ice Bucket Challenge 2014, bedoeld voor ALS-onderzoek Emmer ijswater over je hoofd gooien Wereldwijde hype, haalde veel geld op

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaan viral challenges op TikTok?

Virale challenges ontstaan meestal wanneer één persoon een origineel idee heeft en dit deelt op TikTok. Als genoeg mensen de challenge leuk vinden, doen ze deze na en verspreidt de hype zich razendsnel over het platform.

Waarom doen mensen mee aan gevaarlijke challenges?

Mensen willen viral gaan op TikTok en doen daarom mee aan gevaarlijke challenges. De likes en views geven hun een kick. Helaas beseffen ze vaak de risico’s niet.

Hoe kun je veilig challenges doen?

Doe geen challenges die gevaarlijk of illegaal zijn. Kies voor creatieve dances of stunts die geen risico vormen. Zo kun je challenges op een veilige manier doen.

Wat zijn populaire TikTok dances?

Populaire dances zijn bijvoorbeeld de Renegade, Mmoney Dance, Savage Challenge en WAP-challenge. Nieuwe viral dances komen dagelijks bij.

Hoe maak je zelf een viral TikTok video?

Bedenk een origineel concept, leer het goed aan, film het met kwalitatieve content en gebruik hashtags. Met een beetje geluk gaat jouw video dan viral!

Conclusie

TikTok staat bol van de virale challenges en hypes. Sommige, zoals de Ice Bucket Challenge, zetten aan tot positieve verandering. Anderechallenges zijn juist gevaarlijk. Maar allemaal zorgen ze ervoor dat TikTok elke dag weer verrassend en vernieuwend is.

Benieuwd welke nieuwe hype het volgende viral gaat? Houd TikTok dan goed in de gaten!