Nieuws

Meer groen in huis met deze plantentips

Planten kunnen een huis een stuk groener en gezelliger maken. Ze brengen de natuur letterlijk naar binnen. Maar welke planten passen het beste bij jou en je huis? Met deze plantentips haal je meer groen in huis.

Allereerst is het belangrijk om de juiste planten te kiezen voor de hoeveelheid licht in je huis. Sommige planten hebben veel zonlicht nodig, terwijl anderen juist in de schaduw gedijen. Ook moet je letten op de verzorging die een plant nodig heeft, zoals water geven en bemesten.

Lees in dit artikel de beste tips voor het uitkiezen en verzorgen van kamerplanten. Zo creëer je in een handomdraai een urban jungle in je eigen huis!

Kies de juiste plant voor de lichtinval

Het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van planten is letten op de lichtbehoefte. Er zijn verschillende soorten:

 • Planten voor direct zonlicht: cactussen en vetplanten
 • Planten voor indirect zonlicht: Monstera, rubberplant
 • Planten voor halfschaduw: orchideeën, anthurium
 • Planten voor schaduw: calathea’s, kamerpalmen

Meet daarom eerst de lichtinval in de ruimtes waar je planten wilt neerzetten. Zo kom je erachter of een plek direct, indirect, half of geen zonlicht krijgt. Kies vervolgens de juiste kamerplanten uit voor die lichtomstandigheden.

Geef je planten de juiste verzorging

Naast licht hebben kamerplanten ook water, lucht en voeding nodig. Per soort verschilt echter wat de ideale verzorging is. Hieronder vind je een aantal algemene richtlijnen.

 • Water geven: voel met je vinger aan de grond of de plant toe is aan water
 • Bemesten: gebruik een vloeibare plantenvoeding om de 2-4 weken
 • Luchtvochtigheid: planten uit de jungle houden van een hoge luchtvochtigheid
 • Temperatuur: de meeste kamerplanten groeien het beste tussen 15-25 graden

Let op met water geven: te weinig én te veel water kan een plant ziek maken. Laat planten ook nooit in de tocht of felle zon staan.

Zorg voor goede luchtcirculatie

Planten hebben kooldioxide (CO2) nodig om te groeien. Frisse lucht en luchtcirculatie zorgen dat er voldoende CO2 beschikbaar is. Zet daarom je planten op een plek in huis waar genoeg ventilatie is.

Ook is het belangrijk om je planten regelmatig te draaien, zodat alle kanten evenveel licht krijgen. Zo groeit de plant mooi rond en gezond op.

Maak je planten schoon

Na verloop van tijd verzamelen planten stof op hun bladeren. Hierdoor kunnen ze minder licht opvangen om te groeien. Maak daarom regelmatig de bladeren schoon met een vochtige doek.

Gebruik hiervoor lauw water zonder schoonmaakmiddelen. Wrijf voorzichtig over de bladeren om het stof te verwijderen. Droog de plant daarna goed af met een schone, droge doek.

Verpot je planten regelmatig

Net als dat je kinderen grotere kleren nodig hebben, hebben groeiende planten op den duur een grotere pot nodig. Tekenen dat een plant toe is aan verpotten zijn:

 • Wortels komen onderuit de pot
 • Plant is topzwaar en zakt scheef
 • Plant groeit niet meer

Kies een pot die 2 tot 5 cm groter is dan de huidige pot. Gebruik speciaal potgrond voor kamerplanten om te verpotten.

Geef je planten liefde

Tot slot is het belangrijk om van je planten te genieten! Neem elke dag even de tijd om ze te bekijken en verzorgen. Praat ook tegen je planten en geef ze af en toe een compliment. Zo creëer je een band met je groene huisgenoten.

Tip Uitleg Voorbeelden Extra info
Kies planten die passen bij de lichtinval Meet eerst de hoeveelheid direct, indirect of geen zonlicht in een kamer. Kies planten die daarbij passen. Direct zonlicht: cactussen, vetplanten
Indirect zonlicht: Monstera, rubberplant
Weinig licht: orchideeën, anthurium
Plaats planten niet direct voor een zonnige raam, dat kan bladverbranding veroorzaken.
Geef planten de juiste verzorging Elke plant heeft eigen wensen qua water, voeding, luchtvochtigheid en temperatuur. Niet te veel en niet te weinig water geven. Om de paar weken bemesten. Tropische planten houden van hoge luchtvochtigheid. Laat planten nooit in felle zon of tocht staan, dat is ongezond.
Zorg voor goede luchtcirculatie Planten hebben kooldioxide (CO2) nodig om te groeien. Zet ze op een plek met ventilatie. Niet in een kleine, afgesloten ruimte. Regelmatig draaien zodat de hele plant licht krijgt. Open af en toe een raam in de kamer met planten.
Maak planten schoon Stof op bladeren blokkeert licht. Maak regelmatig schoon met lauw water. Voorzichtig bladeren afnemen met vochtige doek. Daarna plant drogen met schone doek. Nooit planten wassen met schoonmaakmiddel, dat is schadelijk.
Verpot je plant regelmatig Een te kleine pot belemmert de groei. Verpotten als de wortels er onderuit komen. Kies een pot die 2-5 cm groter is dan de huidige. Gebruik speciaal potgrond. Verpotten kan het beste in het voorjaar, dan is de plant in actieve groei.
Geef planten liefde Geef je planten individuele aandacht voor een goede band. Bekijk je planten elke dag. Praat tegen ze en geef complimenten. Zet nieuwe planten niet direct op een prominente plek, laat ze wennen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

Dit verschilt per plant. Controleer met je vinger of de grond droog aanvoelt om te bepalen of je plant toe is aan water.

Waar kan ik het beste kamerplanten kopen?

Bij een plantenkwekerij of -winkel. Let erop dat de planten er gezond en verzorgd uitzien.

Hoe zorg ik voor een hoge luchtvochtigheid voor mijn planten?

Zet planten dicht bij elkaar of op een schoteltje met kiezels en water. Ook een luchtbevochtiger helpt.

Welke planten filteren giftige stoffen uit de lucht?

Varens, palmsoorten en de rubberplant zijn goede ‘luchtzuiveraars’.

Conclusie

Door de juiste kamerplanten voor je interieur te kiezen en ze goed te verzorgen, creëer je je eigen urban jungle. Met deze plantentips lukt het zeker om meer groen in huis te halen! Begin klein en leer gaandeweg wat jouw planten nodig hebben. Voor je het weet, worden je kamerplanten je nieuwe, groene huisdieren!